Alábbi cikkünkben hajápolási tippeket mutatunk, hogy egészséges, fénylő és ragyogó hajad legyen.
Manapság már mindenre kapható valami féle vitamin a patikákban és a drogériákban, de ezek a vitaminok könnyedén bejuttathatnak a szervezetbe más módon is. Vannak olyan ételek, melyek fogyasztása kifejezetten ajánlott abban az esetben, hogyha egészséges és könnyen kezelhető hajat szeretnénk.
Mit együnk tehát, ha egészséges hajra vágyunk?
Lazac és kaviár
A lazac nem csak rendkívül finom, és sokféleképpen elkészíthető, de tele van a haj számára is nélkülözhetetlen fehérjékben, D vitaminban, és ezen felül nagy mennyiségben tartalmaz Omega 3 zsírsavat is. Az Omega 3 zsírsav megtalálható a fejbőr sejtmembránjában is, és azokban a természetes olajokban, melyek a fejbőr, illetve a haj megfelelő hidratáltsági szintjének megtartásában segítenek. Ezeket a zsírsavakat sajnos a szervezetünk nem képes előállítani, így fontos, hogy más módon juttassuk szervezetünkbe.
A kaviár antioxidáns tartalmának, valamint revitalizáló és fiatalító hatásainak köszönhetően képes aktívan mérsékelni a bőr és a haj öregedésének negatív hatásait. Képes a bőrt sejtszinten regenerálni, és olyan nélkülözhetetlen hatóanyagokat tartalmaz, mint létfontosságú vitaminok, nyomelemek és fehérjék.
Avokádó
Az avokádó igazi Superfood, amely nem csak a testre, de a hajra is nagyszerű hatással van. Hajszerkezet helyreállító hatása miatt kedvelt alapanyaga a hajápolási termékeknek, emellett A, B és C vitaminban gazdag, kalciumot, magnéziumot és folsavat is tartalmaz.

Édesburgonya

Az édesburgonya serkenti az anyagcserét, nagy mennyiségben található benne kalcium, magnézium, valamint különböző ásványi anyagok, melyek a hajra is jótékony hatással vannak. A benne található béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, ami hozzájárul a haj növekedéséhez, valamint az egészséges fejbőr megőrzéséhez.

Tojás

A tojásban található fehérjék és aminosavak segítik a haj természetes növekedését, erősítik a hajszálak szerkezetét. B vitamin tartalmának köszönhetően serkenti az anyagcserét, a benne található vas pedig a hajhagymák oxigénellátását segíti. A vas rendkívül fontos az egészséges haj számára, hiszen, ha szervezetben túl alacsony a vastartalom, akkor nem csak vérszegénység alakulhat ki, de ez sok esetben a hajhullás fő oka is lehet.
Mit tehetünk még hajunk egészségének megőrzéséért?
Öblíts langyos vízzel
Egy hosszú, fárasztó nap után nincs is jobb, mint egy forró zuhany. Ha azonban ezt a hajunkon is alkalmazzuk, több kárt okozhatunk, mint amennyire jólesik a forró víz. Ha a hajmosás során forró vízzel öblítjük le a hajat, az kárt tehet a fejbőrben, illetve a hajban található természetes olajokban, melyek a haj megfelelő hidratáltsági szintjének megtartásáért felelnek.

Ne feledkezz meg a megfelelő hővédelemről
Ezek a termékek amellett, hogy speciális hővédő technológiával rendelkeznek, aminek köszönhetően védelmet biztosítanak a haj számára formázás közben, könnyen kezelhetővé, és formázhatóvá is teszik a frizurát.

Válassz a haj igényeinek megfelelő ápolót

A hajnak minden időszakban, illetve adott állapotban más-más igénye van. Ha nem a haj igényeinek, és típusának megfelelő hajápolási termékeket használjuk, akkor gyakran akár az ellenkező hatást is elérhetjük, mint amit eredetileg szerettünk volna. Ezért nagyon fontos a termékek megfelelő ismerete, a pontos diagnosztika és vendéggel való kommunikáció. Sérült hajszerkezet esetén válasszunk hajszerkezet újjáépítő kezelést, száraz hajon használjunk hidratáló ápolókat.
Megfelelő mennyiségű folyadék télen, nyáron
Nemcsak a meleg nyári hónapokban kell odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, hanem a hidegebb, téli hónapokban is. Amennyiben túl kevés folyadékot (vizet) iszunk, nemcsak a bőrünk válik szárazabbá, hanem bizony a hajunk is. Fontos tehát odafigyelnünk erre, hajunk hálás lesz érte.
Forrás: Selective Professional