Lakossági vs professzionális termékek – Mi a különbség?

A professzionális szó jelentése: hivatásos, vagyis szakmai, ami már önmagában arra utal, hogy a szakmaiságban rejlő profizmus táplálja. A fodrászok kivétel nélkül professzionális termékekkel dolgoznak, hiszen pontosan tudják, hogy milyen óriási a különbség egy lakossági és egy professzionális termék között, akár hatóanyag-tartalomban, akár technológiában.

A hajápolásról…1397644114-bcassortedrange_big

A professzionális hajápoló termékek hatóanyag-tartalma nagyon magas, ezáltal hatásuk is ennek megfelelő. Ahhoz azonban, hogy a legoptimálisabb hatást érd el általuk, tisztában kell lenned vele, hogy a te hajtípusod számára melyik a legmegfelelőbb. Ebben a döntésben legjobb, ha k
kéred a fodrászod véleményét, hiszen ő tudja a legjobban, hogy normál, korpás vagy zsíros-e a fejbőröd; vagy hogy a hajtípusod száraz, normál, zsíros, vékony vagy vastag szálú-e.

A pontos hajtípus-meghatározás a balzsamok és a hajpakolások kiválasztása esetében is elengedhetetlen, hiszen egy vékony szálú vagy egy vastag, száraz, göndör haj nagyon más balzsamot kíván. A vékony szálúnál vigyázni kell, hogy ne nehezítse el a hajat, a göndörnek pedig minél erősebb, intenzívebb hatású anyagra van szüksége a rugalmassága miatt.

Azt sem szabad szimpátia alapján eldöntenünk, hogy milyen kondicionálót vagy finish terméket használunk. Fontos tudni, milyen a hajformánk, és hogy milyen hatást szeretnénk elérni az adott ápolóval. Ebben is leginkább a fodrászunk tud segíteni, akitől egyúttal hasznos tanácsokat kaphatunk az otthoni hajápolással, technikákkal kapcsolatban is.

Jöhet a hajfestés!

skp_ict_news_osis_460x330Nos, ez egy sokkal nehezebb kihívás. A legjobb, ha fodrászhoz fordulunk, és nem otthon kísérletezünk. A professzionális hajfestékek továbbfejlesztett technológiával készülnek: olyan ápoló hatóanyagokat tartalmaznak, amelyeket a lakossági hajfestékek nem. Ilyenek például a mikropigmentek, amelyek hatéko
nyabban tudnak bejutni a haj szerkezetébe. Használatukhoz hidrogén-peroxid (színelőhívó) szükséges. Ebből létezik 3, 6, 9, és 12 %-os – attól függően kell választani, hogy milyen színt szeretnél, sötétíteni vagy világosítani akarsz. Biztosabb, tartósabb fedő és őszfedő képességgel bírnak, mint a lakossági festékek általában.

A lakossági termékek használata után közel sem biztos, hogy olyan lesz a végeredmény, mint amit a dobozon látsz. Hogy miért? Mert nem mindegy, hogy milyen a kiinduló hajszíned, vagy hogy milyen erősségű a dobozban lévő hidrogén-peroxid. Ilyenkor nem tudsz % erősséget választani, és egy lakossági termék az ősz hajszálakat sem fedi el 100%-osan.

Bár a lakossági és a professzionális termékek közötti különbség szakmai szempontok alapján mérföldekben mérhető a hatóanyag-tartalmat és a technológiát illetően, egy laikus számára első ránézésre mégis sokkal inkább az árukban mérhető a differencia. A látszat azonban sokszor csal. Mivel az olcsóbb lakossági termékek rengeteg „töltőanyagot” is tartalmaznak, sokkal többre van belőle szükségünk a megfelelő hatás eléréséhez. Arról nem beszélve, hogy csak nagy vonalakban képesek hajtípushoz igazodni, így ki kell szolgálnia, például egy festéknek, azt is, aki szőkéről, és azt is, aki sötétvörösről fest barnára. Elvárható, hogy ugyanolyan legyen mindkettő, mint a dobozon szereplő szín? Ugye, hogy nem! A több éppen ezért idővel kevesebb lesz: míg egy professzionális hajápolóból mogyorónyi mennyiségre van szükségünk a tökéletes hatás eléréséhez, és 10 hajmosás alatt épp csak a negyede fogy el, addig egy átlagos lakossági sampont eddigre már fenékig ürítettünk. Most akkor melyik éri meg jobban?

Szerző: Muzsik Edina, a Schwarzkopf Professional fodrásza