bien_logo_szlogen_nelkul_300dpi_rgbSzilikonos hajápolók – Mennyit árt, mennyit használ?

Sokáig nem is tudtunk arról, hogy a legtöbb hajápolónkban szilikon van, most pedig számtalan helyen olvashatunk ennek az adalékanyagnak a káros hatásairól. De pontosan mi a feladata a szilikonnak? És valóban ártalmas?

Hogyan hat a szilikon a hajra?

9e42f2122eee1603bb17ef94cfc8c016Ha túl hosszú időn keresztül használsz szilikonos termékeket, akkor az adalékanyagok felgyülemlenek a hajszálaidon, teljesen bevonják azokat. Ennek – egy ideig – nagyon hasznos „mellékhatásai” vannak, de hosszútávon az a hátránya, hogy a különböző hajápoló szerek nem tudnak áthatolni a burkon, és kifejteni jótékony hatásaikat.

Ez tehát azt jelenti, hogy megveheted a boltban a legdrágább hajpakolást, hajszínezőt, vagy éppen sampont, semmilyen pozitív változást sem fogsz tapasztalni. Ha a tápanyagok az áthatolhatatlan külső réteg miatt nem szívódnak fel, akkor a hajszálaid sajnos könnyen élettelenné, fakóvá és durva tapintásúvá válnak, tehát pont olyannak fognak tűnni, mintha semmilyen terméket nem használnál rájuk.

Miért használják a gyártók?

Ha ennyi negatív hatása van a szilikonnak, akkor felmerül a kérdés, hogy mégis miért használják a gyártók ezeket az adalékanyagokat? Nos, azért, mert rövid távon olyan pozitív hatást fejtenek ki a hajszálakra, ami miatt megveszed, sőt másoknak is ajánlod a terméket. Elsősorban a szilikon az, ami miatt a gubancos, kócos hajat könnyen ki tudod bontani, de sok hajvégápoló is erre az alapanyagra épít, ugyanis a szilikon gyakorlatilag lezárja a szálak felületét.

Ez az adalékanyag sokat tud növelni a térfogaton és jelentős extra fénnyel is gazdagítja a tincseket, tehát az első néhány alkalommal, amikor használod az adott terméket, valóban úgy tűnhet, csodát tettél a hajaddal. Idővel azonban nem tudod tartani a szintet, hajad állapota egyre rosszabb lesz, te pedig új termékeket fogsz vásárolni…

Mire használják még?

A dimetil-polisziloxán kémiailag a szilikonokhoz tartozik, és ez a legszélesebb körben használt szilícium alapú, szerves polimer. Rendkívül sokoldalúan tudjuk használni a szépségápolásban (nem csak a hajápolókban, hanem a különféle kozmetikumokban is), de előfordul a síkosítókban, a kontaktlencsében, és a különféle hőálló bevonatokban is.

Ez az anyag átlátszó, szobahőmérsékleten szilárd és azért ilyen sokoldalú, mert alig reakcióképes és nem gyúlékony – a hivatalos megállapítás szerint pedig nem is mérgező.

A szilikon tehát nagyon változatos formában használható, de a hajápolási termékeket illetően az vele a gond, hogy hosszú távon csak felületileg szépít, nem pedig ápol.f5bddffb5b81dd276d8688b498db1410

Szilikonmentes hajápolás

Ahhoz, hogy a szilikon kiürüljön a hajszálakból, körülbelül egy hónapra van szükség. Ennyi idő alatt a legtöbb hajszál regenerálódik és megszokja az új ápolási közeget, azonban ezalatt könnyen meggyűlhet a bajod a sprőd és durva tapintású tincsekkel. A néhány hétig tartó kellemetlenség után azonban egészen megváltozhat a hajápolási rutinod.

A hajad selymesebb lesz, a tápanyagok és a vitaminok fel tudnak szívódni, tehát gyorsabban fognak nőni a szálak és jóval egészségesebben néznek majd ki. További pozitív hatás, hogy bár a szilikonmentes termékek általában drágábbak, valójában spórolhatsz velük: ritkábban kell frissítő vágást kérned, és kevesebbszer kell majd hajat mosnod.

Mit válassz?

Most már bizonyára te is belátod, hogy hosszú távon megéri váltani. Ezt támasztja alá az is, hogy a piacon manapság nagyon jó minőségű termékeket találsz, amik nem tartalmaznak szilikont, mesterséges illatanyagokat, ásványi olajokat és parabéneket (ilyen pl. Schwarzkopf Essensity termékcsalád).

A kényelem hívei egyértelműen a jól megszokott formában és csomagolásban kapható terméket választják, de egész nyugodtan kipróbálhatsz teljesen természetes alapanyagú, akár a konyhában is alkalmazható olajokat, pl. akókuszolajat.

Utóbbi nem csak a hajaddal, a bőröddel is csodákat tesz, akárcsak a shea-vaj és a jojoba olaj. Első lépésben bőven elegendő, ha lecseréled a szilikonos samponodat és balzsamodat, majd valamilyen olajjal hidratálsz – már ez is hatalmas változást fog jelenteni!