bien_logo_szlogen_nelkul_300dpi_rgbA buborékos, vagy más néven a gyöngyfüzérszerű haj tudományos neve a monilethrix, ami két idegen eredetű elnevezésből, a latin nyakláncból (monile) és a görög haj (thrix) szóból ered. De mit is takar pontosan ez a különleges hajbetegség?

Ritka hajprobléma

385 (3)A buborékos haj egy nagyon ritka, dominánsan öröklődő hajbetegség. A károsodott gén egyaránt származhat az apa, illetve az anya részéről: ha az egyik fél érintett, akkor a hibás gén valószínűleg felülírja az egészséges változatot.

A probléma megjelenésekor a hajszálak gyöngyfüzérszerűnek tűnnek, szabályos távolságokban folyamatosan megvastagszanak, illetve elvékonyodnak. Erre az ismétlődésre félmilliméterenként, tehát nagyon sűrűn kerül sor, így a vékonyabb és a vastagabb részek folyamatosan, egészen a hajszálak végéig követik egymást.

Ha elképzeled a különös mutációt, a látvány valóban olyan, mintha egy gyöngyfüzért szemlélnél; mikroszkóp alatt pontosan így mutat a monilethrix.

Mi okozza?

A genetikai probléma tulajdonképpen egy öröklődő keratinizációs zavarra vezethető vissza. Ez azt jelenti, hogy a szőrtüszők a kezdetektől fogva elégtelen formában és mértékben termelik a keratint, aminek az eredménye a különös, gyöngyfüzérszerű, vagy buborékos hajszál.

Mivel az elégtelen keratintermelés hatására a szálak rosttörzsében fellazul az interfibrilláris állomány, a kisebb-nagyobb levegőbuborékok gond nélkül megjelenhetnek.

Dacára annak, hogy egy öröklődő betegségről beszélünk, a buborékos haj spontán meggyógyulhat kamaszkorban, sőt olyan hormonális változások hatására is, mint amivel a várandósság jár. Ugyanakkor sokszor előfordul az is, hogy a monilethrix egy életen át elkíséri a szenvedő alanyt.

385 (4)Enyhe és súlyos esetek

A monilethrixben szenvedő újszülöttek általában egészségesnek tűnő hajszálakkal jönnek a világra, a kóros állapot többnyire az első néhány hónapban üti fel a fején.

Enyhe lefolyású esetekben a betegség csak a fej hátsó részén, a nyakszirten és a nyakon jelentkezik, ami így nem befolyásolja túlságosan látványosan a beteg frizuráját.

A súlyos esetekről azonban ez sajnos nem mondható el, a haj ilyenkor ugyanis az egész fejbőrön érintett lehet, továbbá a test minden egyes szőrszálára kiterjedhet. Utóbbi mai „szőrtelenség-központú” világunkban kifejezetten előnyös, de a betegség sajnos a szemöldökre és a szempillákra szintén hatást gyakorol.

Tovább súlyosbíthat a helyzeten, hogy a monilethrix időnként a bőrre is hatással van, ilyenkor kisebb dudorokkal jelentkezik.

Hogyan kezelhető?

Sajnos jelenleg nincs olyan speciális kezelés, ami igazán látványos hatással lenne a hajszálak állapotára.

A rendkívül ritka betegséggel ajánlatos szakemberhez fordulni, a genetikai tanácsadás az első fontos lépés a kezelés, a részleges gyógyulás felé.

A mindennapos támogatás szintén elengedhetetlen, a fodrászok kíméletesen kezelhetik a hajat és a fejbőrt a megfelelő folyadékokkal, illetve olyan speciális keratinújraépítő termékekkel, amelyek segíthetik a szálak egészségesebbé válását.

Utóbbira jó példa a Schwarzkopf termékcsaládja, a Bonacure Fibre Force, ami hajszerkezet-megújító hatása és magas keratintartalmú összetétele miatt még a problémás, beteg szálakat is nagymértékben támogatni tudja.

Muzsik Fodrászat

Ha nem csak olvasni szeretnéd fodrász szakértőnk cikkeit, de örülnél, ha személyes tanácsokkal is ellátna és ő maga venné kezelésbe a frizurádat, akkor jelentkezz be hozzá a Muzsik Szalonba! 🙂


Muzsik Fodrászat Facebook

Muzsik Fodrászat Instagram

Személyes és telefonos bejelentkezés:

Budapest, Bécsi út 92.
(1) 367 4860

www.muzsik.eu